הקפדה על תזונה נכונה חשובה בכל גיל, אבל, אחרי גיל 60, הרגלי התזונה משתנים, רמת התאבון משתנה ואופן התגובה של הגוף למאכלים מסוימים משתנה גם כן ולכן, חשוב לפעול מראש ולהימנע ממצבים של תזונה לקויה או של חסרים כאלו ואחרים בגוף של ויטמינים חשובים.
בריאות בגיל השלישי אמורה לכלול תזונה מאוזנת, בשילוב עם פעילות גופנית אשר תותאם לגיל ולמצב הבריאותי. תזונה נכונה יכולה לסייע במידה רבה בשמירה על הבריאות ואף לגרום להאטה ולעיתים אף למניעה של התפתחות מחלות ומצבים בריאותיים שונים.
מה כוללת תזונה נכונה?
בכדי לשמור על תזונה בריאה, ההמלצה היא לתכנן את הארוחות מראש ולדאוג שהן יכללו בין היתר: פירות וירקות – אשר מהווים מקור למינרלים ולוויטמינים, בשר, עוף, ודגים – מהווים כמקור טוב לחלבונים ולוויטמינים מסוגים שונים , דגנים מלאים – אשר מהווים כמקור טוב לסיבים תזונתיים.
יש להגביל ככל הניתן את כמות השומן ובעיקר את שומן הטרנס והשומן הרווי – לעומת זאת, שמן זית ואפילו שמן קנולה, יכולים לסייע לגוף לספוג וויטמינים מסוג E,A ו-D ולכן, יש לתת להם עדיפות. יש לנסות ולצמצם את צריכת המלחים והסוכרים.
חלב ומוצריו יכולים לספק סידן וויטמיןD (מה שמסייע בשמירה על העצמות), יחד עם זאת, ההמלצה היא לתת עדיפות למוצרי חלב דלי שומן.
טיפים להרגלי תזונה בריאים
פיתוח של הרגלי תזונה בריאים, יכולים כאמור, לסייע בשמירה על הבריאות בקרב אנשי בגיל השלישי, להלן מספר טיפים ישימים אשר יכולים לסייע בפיתוח הרגלים שכאלו:
ראשית כל, ההמלצה היא להעדיף מספר ארוחות קטנות ביום על פני ארוחה גדולה וכבדה.
יש להקפיד ולאכול בצורה נוחה ונעימה ובישיבה.
מומלץ לאכול מה שיותר סיבים מהטבע אשר סופחים שומנים ומנועים מהם להיספג בגוף.
כדאי לאכול דגים בין פעם לפעמיים בשבוע, הדגים מכילים אומגה 3 (המצוי בעיקר בדגי ים).
מומלץ לאכול שיני שום מדי יום (כ-2 שיניים) – שום כידוע, נחשב לאנטיביוטיקה של הטבע.
טיפ נוסף וחשוב מאוד, הוא הקפדה על שתייה של 2 ליטר מים בכל יום – יש לא מעט אנשים אשר אינם חשים בצמא וירידה בכמות הנוזלים בגוף עלולה לגרום לקרישי דם לכן, קיימת חשיבות גבוהה לשים דגש משמעותי על נושא השתייה.
ומה לגבי פעילות גופנית?
גם הקפדה על ביצוע פעילות גופנית בצורה סדירה ובתדירות גבוהה חשובה מאוד. יש חשיבות לא קטנה בכל מה שקשור בנושא של שמירה על בריאות בגיל השלישי.
ראשית כל, אם יש אפשרות מומלץ לצאת להליכה של בין 20 דק לחצי שעה בכל יום – הליכה תורמת לחיזוק השרירים ולשיפור של זרימת הדם.
מעבר לכך, כדאי לבצע פעילות אירובית 3 פעמים בשבוע (זמן הפעילות המומלץ בגיל השלישי הוא כחצי שעה) הפעילות יכולה להיות הליכה, רכיבה על אופניים, שחייה ועוד.. כאשר, יש לבצע פעילות הנחשבת למתונה.
פעילות נוספת שמומלץ לבצע היא תרגילי כוח אשר תורמים לשמירת היציבות של הגוף – לפני שמתחילים בביצוע פעילות מהסוג הזה, ההמלצה היא להתייעץ עם איש מקצוע מעולם הכושר, על מנת שיתאים את התרגילים לגיל ולמצב הגופני של המתאמן.
הקפדה על תרגילי יציבות ותרגילי מתיחות (כפעמיים בשבוע), יכולה גם היא לתרום לשמירה על בריאות הגוף.
ככלל, ההמלצה היא כאמור, לפנות לאיש מקצוע, על מנת שזה יסייע ביצירת תוכנית אימונים מסודרת ומותאמת אישית – כאשר, תוכנית שכזאת, ובעיקר, אם היא לוקחת בחשבון גם את העדפותיו של המתאמן, יכולה לסייע בהתמדה. כמובן, שמי שעושה את צעדיו הראשונים בעולם הכושר, עדיף שיתחיל לאט ובהדרגה יעלה את הקצב – כמובן, בהתבסס על הייעוץ אשר יינתן ע"י אותו איש מקצוע.
חשוב לוודא וגם לבדוק שאם בני משפחתם הנמצאים בגיל השלישי ומתגוררים בסביבת דיור מוגן, כדי שיבדקו את משטר התזונה הנכון המותאם להם ואף לתת להם המלצות למשטר תזונה נכון ובריא לחיים טובים ובריאים.